Shift Advisor is in 2013 door mij (Jan-Willem Janssen) opgericht als BV. In december 2015 heb ik mijn adviesdiensten ondergebracht in een eenmanszaak met dezelfde naam. Ik heb Shift Advisor in 2013 opgericht om een bijdrage te leveren aan de realisatie van mijn droom dat we in de toekomst leven in een samenleving waarin “nonline retail” is ontstaan, een vorm van retail waarin winkelen niet is verworden tot uitsluitend het online kopen en zoeken van producten en merken. Want dat is onze toekomst als de Amazons en Alibabas het gevecht om de data gaan winnen. En die toekomst vind ik een nachtmerrie. Want dat betekent dat de lokale economie van kleine en middelgrote steden kapot gaat, en dat mensen alleen nog maar in grote steden met voldoende faciliteiten en voorzieningen leven en elkaar hoogstens online ontmoeten. Dat is niet het scenario wat ik voor mijn kinderen en kleinkinderen voor ogen heb. En vergeet het niet, onze toekomst staat niet vast, maar die bepalen we zelf (Back to the Future – Doc Brown).
Waar komt deze droom vandaan? In 1997 kreeg ik van Hoofdbedrijfschap Detailhandel (ik werkte toen bij EIM) de opdracht om een onderzoek te doen naar het onderwerp “Winkelen langs de Elektronische Snelweg”. De opkomst van internet deed me toen al beseffen dat dit een ontwikkeling was die zijn neerslag op onze samenleving en daarmee op onze gebouwde omgeving zou hebben. Ik ben in 1984 afgestudeerd in Sociologie van de ruimtelijke ordening in Tilburg en ben tijdens mijn studie gefascineerd geraakt door het inzicht dat prof. Frans Grunfeld mij gaf, dat je aan de gebouwde omgeving kan zien wat voor soort samenleving hier in leeft. Een agrarische samenleving ziet er qua gebouwde omgeving echt anders uit dan een industriële samenleving. Het warenhuis is rond 1830 (mede) ontstaan in grote steden als gevolg van de opkomst van de trein en de supermarkten zijn (mede) ontstaan als gevolg van de opkomst van de auto (met name toen deze in 50er jaren van vorige eeuw in bezit kwam van steeds meer huishoudens) en de introductie van de koelkast in de huishoudens. Vaak is het technologie die onze samenleving enorm verandert, en het hoeft geen betoog dat de ontwikkeling naar een 24×7 ‘connected’ consument, die zich verplaatst in een ‘connected car‘, en woont in een ‘connected home‘ een enorme impact zal hebben op de manier waarop wij met elkaar leven. Het vereist ook van de retail dat deze ‘connected’ zal moeten worden, en deze ontwikkeling is nu al in volle gang.
De distributie van goederen en diensten vanaf producent naar consument verandert hierdoor enorm, en dat betekent dat schakels in deze distributieketen ook enorm gaan wijzigen of zelfs gaan verdwijnen. De toegevoegde waarde van de retail zal – zeker als het om de fysieke winkels gaat – steeds meer liggen in het bieden van een onderscheidende beleving (of het nu om gemak, genot, gewin, gevoel of gewoonte gaat). Als een van de initiatiefnemers van het Platform De Nieuwe Winkelstraat hoop ik dat we samen met alle lokale stakeholders aan het werk kunnen gaan voor een betere toekomst voor ons allemaal.